Zoznam produktov značky Melini
V roku 1705, asi tri desaťročia pred koncom vlády Medici a jedenásť rokov pred oznámením veľkovojvodu Cosima III z roku 1716, ktorý definoval hranice výrobnej oblasti Chianti, sa florentská rodina Meliniovcov, bohatí podnikatelia z Val di Sieve, rozhodla začať pestovať víno. Melinis začali vyrába Vermiglio, klasické červené toskánske stolové víno. Vína sa predávali v sudoch, ale konzervácia a preprava predstavovali značné problémy, ktoré sa vinári Melini snažili vyriešiť podľa rady popredných odborníkov tej doby.
Od začiatku bolo Melini v popredí vo využívaní technológií. Už v roku 1830 sa víno na návrh Novellucciho z Prata niekoľko minút zahrievalo na 50 °C. Bolo pasterizované pomocou inovatívneho stabilizačného procesu tej doby, ktorý Louis Pasteur opísal vo svojich Etudes sur les vins z roku 1866.