Zoznam produktov značky Knockando
Spoločnosť Knockando bola založená v roku 1898 Johnom Tytlerom Thomsonom a pomenoval ju podľa dediny, kde liehovar stojí. V preklade znamená tento názov "malý čierny vrch". Desať mesiacov po začatí výroby sa sen o whisky rozplynul, čiastočne aj vďaka bratom Pattisonovcom. Liehovar musel byť zavretý. V roku 1903 sa liehovar dostal do rúk výrobcov ginu W & A Gilbey, ktorých kríza vo whisky svete tak nezasiahla. O rok na to spúšta švagor Gilbyovcov, Charles Gold, program expanzie a zlepšovania. V roku 1905 bol liehovar napojený na železnicu Great North v Škótsku.
Takmer storočie pálenica Knockando pokračuje vo výrobe jemnej sladovej whisky len s najkratšími prestávkami počas dvoch svetových vojen, keď bola väčšina škótskych páleníc nútená zatvoriť. V každej fľaši whisky Knockando nájdete iba produkty jednej sezóny alebo roku výroby - postup, ktorý túto delikátnu whisky Speyside naďalej odlišuje od takmer všetkých ostatných single maltov. Hladká, ľahká a občas intenzívna.
Bledá zlatá farba Knockanda je úplne prirodzená. Odvíja sa výlučne zo sudov, v ktorých dozrel – sudy, ktoré držia pokope bez klincov alebo lepidla. Nikdy sa nepridáva farbivo preto sa hĺbka farby v rôznych fľašiach môže líšiť. Sú použité iba prírodné suroviny - sladový jačmeň, kvasnice a krištáľovo čistá pramenitá voda z prameňa Cardnach, ktorý leží v kopcoch nad pálenicou. Množstvo rašeliny použitej na sladovanie jačmeňa je starostlivo kontrolované, aby bola chuť konečného produktu vyvážená a podiel použitých sudov po sherry je obmedzený tak, aby dominoval chuti whisky.
Čas je ďalším kľúčovým prvkom, pretože jemné zrenie v dubových sudoch pomaly odhaľuje jemné arómy: jemné s výraznou čerstvou mandľovou notou v mladších verziách získava na váhe a hĺbke chuti v priebehu rokov.